Wednesday, June 2, 2021

Kelebihan serbuk bawang putih

Serbuk bawang putih adalah salah satu rempah yang sangat baik untuk dimasukkan dalam masakan Melayu. Serbuk bawang adalah produk makanan yang disediakan secara komersial yang mempunyai beberapa kegunaan masakan.


Kelebihan Menggunakan Serbuk Bawang Putih:

• Jangka hayat yang panjang : Serbuk bawang putih yang dihasilkan oleh bawang putih yang dikeringkan mempunyai jangka hayat yang panjang berbanding dengan bawang putih semula jadi. Semakin kering semakin panjang jangka hayat bawang putih tanpa kehilangan fungsinya.

• Jimat masa : Ketika kita sibuk dan kekurangan masa, serbuk bawang putih boleh menjadi cara cepat untuk menambah rasa bawang putih ke dalam hidangan. Kita akan dapat jimat masa dari mengupas dan menghiris.

• Sebagai perasa untuk daging : Menggunakan serbuk bawang putih adalah kaedah yang baik untuk memasukkan rasa ke seluruh campuran daging. Ia boleh menjadi pilihan yang sangat baik untuk daging perasa yang dimasak di atas jangka masa yang singkat seperti bebola daging, burger, dan sosej.

• Tujuan Perubatan: Bawang putih adalah alat perubatan yang hebat yang digunakan untuk berabad-abad dalam meningkatkan imuniti, menurunkan risiko penyakit jantung, kolesterol dan barah. 

Serbuk bawang putih boleh dibeli di kedai. Nak yang homemade pun boleh saja. Next post adalah cara buat serbuk putih sendiri yang tahan lama.

No comments:

Post a Comment